تاریخ ویرایش: سه شنبه, ۱۱ آبان , ۱۳۹۵

آخرين مطالب آموزشي › مناسبت ها › توصيه هاي بهداشتي گروه مهندسي بهداشت محيط معاونت بهداشتي ويژه ايام انتهايي ماه صفر به مسئولين تكايا و هيئت هاي عزاداري

moharram-behdashti

با عنايت به اينكه در ماه محرم همزمان با برگزاري جلسات و مراسم مذهبي و عزاداري در مساجد و تكايا ، توزيع نذورات و غذا توسط هموطنان عزيز بويژه هيئت هاي عزداري صورت مي گيرد و از طرفي بروز بيماريهاي مرتبط با غذا و مسموميت هاي غذايي در مكان هايي كه بصورت دسته جمعي غذا تهيه و توزيع مي گردد بيشتر مي باشد ، لذا به جهت اهميت موضوع و به منظور حفظ سلامت عموم جامعه انتظار مي رودمديران محترم هيئت هاي عزاداري  و مسئولين طبخ و تهيه غذا با نتيجه به نكات ساده ولي پراهميت بهداشتي كه برخي از آنها بشرح ذيل بيان مي گردد در تامين سلامت عمومي كوشا و ساعي باشند .

۱- هرگونه پخت و پز باید در مکان‌هایی‌ دارای شرایط بهداشتی صورت گيرد .شايسته است مدير هيئت نسبت به معرفي محل به مركز بهداشت اقدام و درخواست بازديد و اخذ مشاوره و تاييديه بهداشتي نمايد .

۲- ورود و خروج به محل طبخ غذا و دخالت افراد در امر تهيه و توزيع غذا و چاي و غيره ممنوع مي باشد. کلیه افراد درگیر در توزیع آب ، چای ، غذا بایستی قبلاً نسبت به دریافت کارت معاینه پزشکی اقدام نمایند .

۳-رعايت اصول بهداشت فردي به ويژه كوتاه نگهداشتن ناخن ها ، شستشوي مرتب دستها و استفاده از روپوش كار مناسب توسط دست اندركاران طبخ و توزيع غذا ضروري مي باشد .

۴- مسئولين تهيه مواد اوليه بايد از سالم و بهداشتي بودن مواد اوليه مصرفي اطمينان داشته باشند مواد غذایی اولیه حتماً سالم و بهداشتی باشد ترجیحاً از مواد غذایی مشمول بسته بندی که مورد تایید وزارت بهداشت است استفاده شود .

۵- مديران هيئت ها و هيئت امنا مساجد و تكايا توجه داشته باشند در قبول نذورات بصورت غذاي آماده دقت مضاعف نموده و ضمن خودداري از قبول غذاي آماده از افراد ناشناس از سلامت غذاي ارائه شده قبل از توزيع اطمينان حاصل نمايند .

۶- در تهيه فرآورده های دامی دقت نموده و از گوشت دام وطيور كشتار شده در كشتارگاههاي دام تحت نظر اداره دامپزشكي استفاده نمايند .

۷- از ذخيره سازي مواد غذايي خام وپخته در مجاورت هم موكداً خودداري و در ذخيره سازي گوشت نيز نكات ايمني وبهداشتي بويژه تميز و قطعه نمودن گوشت و منجمد نمودن فوري گوشت هاي مازاد در قطعه هاي كوچك را رعايت نمايند.

۸- جهت سرخ كردن ار روغن هاي مخصوص سرخ كردني استفاده شود سرخ كردن با حرارت ملايم انجام شده و بيش از يكبار از روغن استفاده نمايند.

۹- استفاده از سنگ نمك و نمك هاي غيز تصفيه به دليل وجود ناخالصي ممنوع بوده و از نمك تصفيه شده استفاده شود .

۱۰- در صورت توزيع شير از شير پاستوريزه استفاده شده و يا نسبت به جوشاندن شير حداقل به مدت ۵ دقيقه اقدام گردد . سبزيجات تازه مسلماً آلوده به عموامل بيماريزا هستند و لذا تميز نمودن ، شستشو و ضد عفوني آنها ضرورت دارد و لازم است مراحل چهارگانه سالم سازي سبزيجات طبق دستورالعمل انجام شود.

۱۱- ابزار كار مناسب و تميز و بهداشتي در سالم بودن غذاي تهيه در آشپزخانه بسيار بااهميت است لذا ظروف و ابزار كار را قبل از شستشو و در صورت نياز ضد عفوني نمايند . ترجيحاً از ظروف و ابزار كار استيل استفاده شود و در صورت استفاده از ديگ هاي مسي حتماً سفيد شده باشد .

۱۲-از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط بيش از دو ساعت جداً وموكداً طولانی ( حداکثر دو ساعت ) خودداری نماييد . در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت باید مواد غذایی پخته شده در دمای زیر ۴ درجه و یا بالای ۶۱ درجه سانتیگراد نگهداری شود .

۱۳- در توزيع غذا از ظرف به ظرف كردن بي مورد آن خودداري و حتي الامكان در كوتاهترين فاصله غذاي تهيه شده بصورت گرم مصرف گردد .

۱۴- استفاده از ظروف يكبار مصرف بهداشتي در توزيع غذا توصيه مي شود ودر مورد ظروف چندبار مصرف پيش بيني مكاني براي شستشو و ضد عفوني آنها براي هر نوبت استفاده ضروري است .

۱۵- ترجيحاً از سفره هاي يكبار مصرف براي صرف غذا استفاده و از راه رفتن روي سفره در حين پذيرايي خودداري گردد .

۱۶- پس از پذيرايي نسبت به جمع آوري و دفع مناسب زباله اي توليد شده اقدام و از مردم خواسته شود از پراكندن ظروف يكبار مصرف در معابر و خيابان خوداري نمايند. بدين منظور سطل زباله به تعداد و حجم كافي در محل قرار داده شود .

۱۷- ايمني مكانهاي تهيه و توزيع غذا و نيز محل هاي تجمع عزاداران را بررسي نماييد . پله ها و نرده ها و سيستم هاي برق كشي، روشنايي وگازبخصوص محل هاي اتصالات آنها مهمترين نقاط حادثه خيز مي باشند كه لازم است به صورت مستمر بازرسي و از ايمن بودن آنها اطمينان حاصل نمود بدين منظور از مشاوره كارشناسان سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني شهرداري استفاده نمود .

۱۸- تهيه و نصب تجهيزات اطفا حريق بمنظور كنترل و جلوگيري از آتش سوزي احتمالي الزامي است .

۱۹- در مكانهاي تجمع عزاداران بويژه اماكن سربسته ضمن نصب تابلوي منع مصرف دخانيات از استعمال سيگار جلوگيري گردد . مكانهاي سربسته بايد داراي تهويه مناسب جهت گردش هوا بوده وهواي اين اماكن تازه و عاري از بوهاي نامطبوع باشد.

۲۰- ضمن رعايت نظافت ،‌شستشو و گندزدايي مستمر سرويسهاي بهداشتي نصب سيستم لوله كشي صابون مايع در آنها صورت گيرد .

۲۱- از ذبح و قربانی احشام در جلوی هيئت هاي عزاداری و یا تکایا و مساجد و در معابرعمومي خودداري گردد و يا حتي الامكان در محل هاي تعيين شده صورت گيرد بگونه اي كه از پراكنده شدن خونابه و فضولات حيوانات در اين مكانها جلوگيري بعمل آيد.

معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شاهرود

گروه مهندسي بهداشت محيط