تغذيه: سيب ميوه بسيار مفيدي است.

ورود كاربران

 

آخرين مطالب

۱-بهداشت آب و فاضلاب
۲-کنترل بهداشت محیط مراکز تهیه و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی
۳-بهداشت مواد غذايي
۴-عملیات بهداشت محیط روستا
۵-کاهش اثرات بلایای طبیعی و فوريتها سلامت محيط
۶-كنترل و مبارزه با حشرات و جوندگان
۷-سموم و موادگندزدا
۸-پروژه شهر سالم – روستای سالم
۹-نیازهای اسای توسعه (BND)
۱۰-کنترل مراکز یونساز(بهداشت پرتوها)
۱۱-کنترل بهداشت محیط بیمارستان ها ومراكز بهداشتي درماني
۱۲-بهداشت هوا( کنترل استعمال مواد دخاني-پايش آلاينده هاي هوا)
۱۳-نظارت بر دفع بهداشتي پسماند ها

۱- بهداشت آب و فاضلاب
تأمین آب سالم در شهر و روستاها به عهده وزارت نیرو بوده ولی بر اساس ماده ۳ آئین نامه اجرایی بهداشت محیط مصوب ۲۴/۴/۱۳۷۱ هیئت وزیران ، کنترل کیفی آب از نقطه آبگیر تا مصرف به عهده وزارت بهداشت و درمان می باشد و بر همین اساس فعالیت ذیل توسط كاردانها وكارشناسان بهداشت محيط  صورت می گیرد :
تست های کلرسنجی روزانه جهت اطمینان از انجام ضدعفونی آب آشامیدنی شهر و روستا
انجام آزمایش باکتریولوژیکی از کلیه نقاط شبکه های توزیع آب شهری و روستایی
اعلام موارد آلودگی و خرابی شبکه های آب به ارگان های مربوطه ( آبفار و آبفای ) و پیگیری موارد فوق تا حصول نتیجه
نظارت بر وضعیت آب مصرفی کارخانجات یخ سازی
نظارت بر وضعیت آب مصرفی استخرهای شنا

۱-۱- تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه های آب و فاضلاب
بر اساس تبصره ۳ از ماده ۳ آئین نامه اجرایی بهداشت محیط ، وزارت بهداشت بمنظور کنترل کیفی آب آشامیدنی در نقاط مختلف شبکه توزیع ، موظف به تجهیز آزمایشگاه های آب در مرکز استان و شهرستان های تابعه می باشد . در حال حاضر ۹ آزمایشگاه میکروبی و ۳ آزمایشگاه آب در سطح استان فعال می باشد که در سالجاری نیز ، گروه بهداشت محیط و حرفه ای استان قصد راه اندازی ۳ آزمایشگاه میکروبی دیگر در شهرستان های آزادشهر ، رامیان و شهر مراوه تپه را دارد . البته تأمین مواد ، وسایل و نظارت بر نحوه فعالیت آزمایشگاههای فوق ، از جمله وظایف دیگر این گروه می باشد .

۲- کنترل بهداشت محیط مراکز تهیه و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی
در این برنامه ضمن کنترل بهداشت محیط اماکن عمومی ( از قبیل هتل ، مسافرخانه ، کشتارگاه ، زندان ) مراکز بهداشتی درمانی ، واحدهای آموزشی و مراکز تولید ، تهیه ، توزیع و فروش و وشایط حمل و نقل مواد غذایی ( مانند کارخانجات و کارگاههای تولید مواد غذایی رستوران ، قنادی ، نانوایی و … ) نسبت به کنترل مواد غذایی در سطح عرضه بر اساس قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی مصوب مجلس شورای اسلامی ، که برای هر یک از اماکن فوق آئین نامه اجرایی خاصی دارد ، اقدام شده و بر اساس همین قانون از طریق مراجع ذیضلاح ( ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی ، قوه قضائیه ، شورای حل اختلاف ) با متخلفین از مقررات بهداشتی برخورد قانونی خواهد شد .

۳-  کنترل بهداشتی مواد غذایی
۱-۳ : نمونه برداری و کنترل کیفیت مواد غذایی
۲-۳ : ادغام بهداشت مواد غذایی در سیستم
۳-۳ : سالم سازی سبزیجات و میوه جات سالم
۴-۳ : حذف جوش شیرین از فرایند تولید خمیر و طبخ نان های سنتی
۵-۳ :كنترل ميزا ن سبوس در آرد نانهاي سنتي
۶-۳: كنترل ميزان آهن در آرد نانهاي سنتي
ممنوعیت تولید و عرضه معجون ، شیر موز و سالاد الویه
۶-۳ : بررسی وضعیت آلودگی مواد غذایی حساس ( كباب، بستني سنتي،شيريني سنتي و…..  )

۴- عملیات بهداشت محیط روستا
عملیات بهسازی محیط روستاها با هدف تأمین ، حفظ و ارتقاء سطح سلامت ، جامعه روستایی ، نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی روستائیان و سلامت این قشر زحمتکش و مولد و پایبندی آنان به محیط زندگی خواهد داشت .
طرح بهسازی محیط روستایی با هدف کلی ارتقاء سطح سلامت و امید به زندگی در جوامع روستایی و با اهداف اختصاصی پیشگیری و کاهش میزان شیوع بیماری های عفونی ( اعم از بیماری های عفونی روده ای – بیماریهای انگلی – بیماریهای منتقله مرتبط با آب ، فاضلاب ، زباله و بیماری های منتقله توسط حشرات و جوندگان – بیماری های مشترک انسان و دام و … ) در فعالیت های کلی بشرح ذیل برنامه ریزی شده است :
احداث و بهسازی توالت های روستایی
آموزش بهداشت محیط روستا
كمك به بهسازی منابع آب و معابر عمومی ،كمك به دفع بهداشتی زباله و فاضلاب ، كمك به دفع بهداشتی  فضولات حیوانی

برنامه های اجرایی مورد نظر متناسب با اعتبارات تخصیصی و بر اساس جلب همکاری های بین بخشی با سایر ادارات و بویژه جلب مشارکت های مردمی ( ۲۵%  هزینه از اعتبارات دولتی + ۷۵% هزینه از مشارکت مردمی ) تنظیم شده و جهت دستیابی به هدف بهداشت برای همه سعی بر آن است که خدمات و فعالیت های یاد شده بطور گسترده در سطح تمامی مناطق روستایی تحت پوشش به مردم ارائه تا از این طریق با تعمیم برنامه های بهسازی محیط در کلیه روستاها موجبات تشویق و ترغیب عموم مردم را فراهم تا منجر به جلب هر چه بیشتر مشارکت های مردمی در سطح وسیع و گسترده ای شود .

۵-کاهش اثرات بلایای طبیعی
اجرای طرح جامع عملیاتی آگاهی و سازماندهی مردم در برابر بلایای طبیعی
اجرای برنامه های آموزشی و کمک آموزشی در ارتباط با بلایای طبیعی
آمادگی کامل پرسنل آموزش دیده در زمان بحران

۶-كنترل و مبارزه با حشرات و جوندگان
در این برنامه ضمن آموزش به گروه­های مختلف جامعه و عامه مردم در خصوص نحوه مبارزه با حشرات و جوندگان ، در صورت نیاز و در مواقع ضروری و نیز بهنگام بروز بلایای طبیعی نسبت به سمپاشی اماکن عمومی و محل های اسکان گروهی اقدام می شود .

۷- سموم و مواد شیمیایی
تأمین و توزیع سموم و مواد گندزدای مورد نیاز استان جهت اقدامات بهداشتی مورد نیاز ( امور گندزدایی و ضدعفونی ) و همچنین نظارت بر نحوه فعالیت شرکت های مبارزه با حشرات و دفع آفات خانگی ، از جمله این وظایف می باشد

۸- پروژه شهر سالم – روستای سالم
پیشگیری از عوامل اجتماعی ، اقتصادی و زیست محیطی تهدید کننده سلامت
توانمند سازی مردم به منظور اصلاح فرهنگ سلامت ، بهبود شیوه زندگی جامعه ، ترویج الگوی الگوی زندگی سالم و کاهش رفتارهای پرخطر بویژه کودکان و نوجوانان
فراهم نمودن و توسعه محیط های حمایت کننده سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی

۹- نیازهای اسای توسعه (BND) :
گسترش برنامه های اشتغال حمایت شده برای فقرا
اقدامات لازم برای بهبود شیوه زندگی مردم با هدف پیشگیری از عوامل خطرساز سلامت
توانمند سازی مردم بمنظور اصلاح فرهنگ سلامت ، بهبود شیوه زندگی جامعه ، ترویج الگوی زندگی سالم و کاهش رفتارهای پرخطر بویژه نزد کودکان و جوانان .

۱۰- کنترل مراکز یونساز
ارتقاء بهداشت و ایمنی مراکز خصوصی و دولتی کاربرد پرتوهای یونساز با تأکید بر اقدامات حفاظت در برابر اشعه ، کنترل سلامت کارکنان از طریق معاینات دوره ای و استفاده از دزیمتری فردی ، اقدامات کنترلی بمنظور کاهش پرتوگیری بیماران ، رعایت موازین بهداشتی در مراکز یادشده

۱۱- کنترل بهداشت محیط بیمارستان ها
ارتقاء بهداشت و ایمنی محیط بیمارستان ها با تأکید بر تأمین بهداشت آب ، دفع فاضلاب ، مواد زائد جامد ( بر اساس قانون مدیریت پسماندها و دستورالعمل تفکیک ، جمع آوری و دفع مواد زائد جامد عفونی ) رختشویخانه ، آشپزخانه ، کلیه بخش ها ، اتاق های عمل

۱۲- بهداشت هوا
ارتقاء بهداشت و ایمنی محیط های خصوصی و عمومی (منازل ، مدارس ، محیط های کار و …)
کنترل استعمال دخانیات
فعال نمودن کمیته های استانی و شهرستانی
ایجاد و توسعه مراکز مشاوره ترک اعتیاد
ارتقاء آگاهی عمومی بویژه در گروه های نوجوان و جوان و جامعه زنان
پشتیبانی و نظارت بر حسن اجرای مصوبه مورخه ۱۵/۱۰/۱۳۷۶ هیئت محترم دولت در خصوص ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی و مسقف
پشتیبانی و نظارت بر حسن اجرای آئین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ مواد خوردنی ، آشامیدنی  آرایشی و بهداشتی مصوب آذرماه ۱۳۷۹ مجلس
پشتیبانی و نظارت بر حسن اجراي قانون ‏جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات مصوب سال ۱۳۸۵مجلس شوراي اسلامي و آيين‌نامه اجرايي آن

۱۳- نظارت بر دفع بهداشتي پسماند ها

۱۴-     دیگر برنامه ها و فعالیت های بهداشت محیط عبارتند از :
۱-۱۴     :نظارت بر عملكرد آموزشگاههاي بهداشت اصناف
۲-۱۴: کنترل بهداشت محیط زندان ها
۳-۱۴: کنترل بهداشت محیط کشتارگاهها
۴-۱۴: کنترل بهداشت محیط پایانه های مسافربری
۵-۱۴: کنترل بهداشت محیط مساجد
۶-۱۴: کنترل بهداشت محیط اماکن تفریحی و گردشگری
۷-۱۴: نظارت بر اجرای طرح اتلاف سگ های ولگرد
۸-۱۴: اجرای طرح بسیج سلامت نوروزی
۹-۱۴: انجام فعالیت های آموزشی و تبلیغاتی
۱۰-۱۴:….

تاريخ ويرايش: شنبه, ۱۱ بهمن , ۱۳۹۳

برنامه هاي اجرايي بهداشت محيط

۱-بهداشت آب و فاضلاب
۲-کنترل بهداشت محیط مراکز تهیه و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی
۳-بهداشت مواد غذايي
۴-عملیات بهداشت محیط روستا
۵-کاهش اثرات بلایای طبیعی و فوريتها سلامت محيط
۶-كنترل و مبارزه با حشرات و جوندگان
۷-سموم و موادگندزدا
۸-پروژه شهر سالم – روستای سالم
۹-نیازهای اسای توسعه (BND)
۱۰-کنترل مراکز یونساز(بهداشت پرتوها)
۱۱-کنترل بهداشت محیط بیمارستان ها ومراكز بهداشتي درماني
۱۲-بهداشت هوا( کنترل استعمال مواد دخاني-پايش آلاينده هاي هوا)
۱۳-نظارت بر دفع بهداشتي پسماند ها

۱- بهداشت آب و فاضلاب
تأمین آب سالم در شهر و روستاها به عهده وزارت نیرو بوده ولی بر اساس ماده ۳ آئین نامه اجرایی بهداشت محیط مصوب ۲۴/۴/۱۳۷۱ هیئت وزیران ، کنترل کیفی آب از نقطه آبگیر تا مصرف به عهده وزارت بهداشت و درمان می باشد و بر همین اساس فعالیت ذیل توسط كاردانها وكارشناسان بهداشت محيط  صورت می گیرد :
تست های کلرسنجی روزانه جهت اطمینان از انجام ضدعفونی آب آشامیدنی شهر و روستا
انجام آزمایش باکتریولوژیکی از کلیه نقاط شبکه های توزیع آب شهری و روستایی
اعلام موارد آلودگی و خرابی شبکه های آب به ارگان های مربوطه ( آبفار و آبفای ) و پیگیری موارد فوق تا حصول نتیجه
نظارت بر وضعیت آب مصرفی کارخانجات یخ سازی
نظارت بر وضعیت آب مصرفی استخرهای شنا

۱-۱- تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه های آب و فاضلاب
بر اساس تبصره ۳ از ماده ۳ آئین نامه اجرایی بهداشت محیط ، وزارت بهداشت بمنظور کنترل کیفی آب آشامیدنی در نقاط مختلف شبکه توزیع ، موظف به تجهیز آزمایشگاه های آب در مرکز استان و شهرستان های تابعه می باشد . در حال حاضر ۹ آزمایشگاه میکروبی و ۳ آزمایشگاه آب در سطح استان فعال می باشد که در سالجاری نیز ، گروه بهداشت محیط و حرفه ای استان قصد راه اندازی ۳ آزمایشگاه میکروبی دیگر در شهرستان های آزادشهر ، رامیان و شهر مراوه تپه را دارد . البته تأمین مواد ، وسایل و نظارت بر نحوه فعالیت آزمایشگاههای فوق ، از جمله وظایف دیگر این گروه می باشد .

۲- کنترل بهداشت محیط مراکز تهیه و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی
در این برنامه ضمن کنترل بهداشت محیط اماکن عمومی ( از قبیل هتل ، مسافرخانه ، کشتارگاه ، زندان ) مراکز بهداشتی درمانی ، واحدهای آموزشی و مراکز تولید ، تهیه ، توزیع و فروش و وشایط حمل و نقل مواد غذایی ( مانند کارخانجات و کارگاههای تولید مواد غذایی رستوران ، قنادی ، نانوایی و … ) نسبت به کنترل مواد غذایی در سطح عرضه بر اساس قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی مصوب مجلس شورای اسلامی ، که برای هر یک از اماکن فوق آئین نامه اجرایی خاصی دارد ، اقدام شده و بر اساس همین قانون از طریق مراجع ذیضلاح ( ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی ، قوه قضائیه ، شورای حل اختلاف ) با متخلفین از مقررات بهداشتی برخورد قانونی خواهد شد .

۳-  کنترل بهداشتی مواد غذایی
۱-۳ : نمونه برداری و کنترل کیفیت مواد غذایی
۲-۳ : ادغام بهداشت مواد غذایی در سیستم
۳-۳ : سالم سازی سبزیجات و میوه جات سالم
۴-۳ : حذف جوش شیرین از فرایند تولید خمیر و طبخ نان های سنتی
۵-۳ :كنترل ميزا ن سبوس در آرد نانهاي سنتي
۶-۳: كنترل ميزان آهن در آرد نانهاي سنتي
ممنوعیت تولید و عرضه معجون ، شیر موز و سالاد الویه
۶-۳ : بررسی وضعیت آلودگی مواد غذایی حساس ( كباب، بستني سنتي،شيريني سنتي و…..  )

۴- عملیات بهداشت محیط روستا
عملیات بهسازی محیط روستاها با هدف تأمین ، حفظ و ارتقاء سطح سلامت ، جامعه روستایی ، نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی روستائیان و سلامت این قشر زحمتکش و مولد و پایبندی آنان به محیط زندگی خواهد داشت .
طرح بهسازی محیط روستایی با هدف کلی ارتقاء سطح سلامت و امید به زندگی در جوامع روستایی و با اهداف اختصاصی پیشگیری و کاهش میزان شیوع بیماری های عفونی ( اعم از بیماری های عفونی روده ای – بیماریهای انگلی – بیماریهای منتقله مرتبط با آب ، فاضلاب ، زباله و بیماری های منتقله توسط حشرات و جوندگان – بیماری های مشترک انسان و دام و … ) در فعالیت های کلی بشرح ذیل برنامه ریزی شده است :
احداث و بهسازی توالت های روستایی
آموزش بهداشت محیط روستا
كمك به بهسازی منابع آب و معابر عمومی ،كمك به دفع بهداشتی زباله و فاضلاب ، كمك به دفع بهداشتی  فضولات حیوانی

برنامه های اجرایی مورد نظر متناسب با اعتبارات تخصیصی و بر اساس جلب همکاری های بین بخشی با سایر ادارات و بویژه جلب مشارکت های مردمی ( ۲۵%  هزینه از اعتبارات دولتی + ۷۵% هزینه از مشارکت مردمی ) تنظیم شده و جهت دستیابی به هدف بهداشت برای همه سعی بر آن است که خدمات و فعالیت های یاد شده بطور گسترده در سطح تمامی مناطق روستایی تحت پوشش به مردم ارائه تا از این طریق با تعمیم برنامه های بهسازی محیط در کلیه روستاها موجبات تشویق و ترغیب عموم مردم را فراهم تا منجر به جلب هر چه بیشتر مشارکت های مردمی در سطح وسیع و گسترده ای شود .

۵-کاهش اثرات بلایای طبیعی
اجرای طرح جامع عملیاتی آگاهی و سازماندهی مردم در برابر بلایای طبیعی
اجرای برنامه های آموزشی و کمک آموزشی در ارتباط با بلایای طبیعی
آمادگی کامل پرسنل آموزش دیده در زمان بحران

۶-كنترل و مبارزه با حشرات و جوندگان
در این برنامه ضمن آموزش به گروه­های مختلف جامعه و عامه مردم در خصوص نحوه مبارزه با حشرات و جوندگان ، در صورت نیاز و در مواقع ضروری و نیز بهنگام بروز بلایای طبیعی نسبت به سمپاشی اماکن عمومی و محل های اسکان گروهی اقدام می شود .

۷- سموم و مواد شیمیایی
تأمین و توزیع سموم و مواد گندزدای مورد نیاز استان جهت اقدامات بهداشتی مورد نیاز ( امور گندزدایی و ضدعفونی ) و همچنین نظارت بر نحوه فعالیت شرکت های مبارزه با حشرات و دفع آفات خانگی ، از جمله این وظایف می باشد

۸- پروژه شهر سالم – روستای سالم
پیشگیری از عوامل اجتماعی ، اقتصادی و زیست محیطی تهدید کننده سلامت
توانمند سازی مردم به منظور اصلاح فرهنگ سلامت ، بهبود شیوه زندگی جامعه ، ترویج الگوی الگوی زندگی سالم و کاهش رفتارهای پرخطر بویژه کودکان و نوجوانان
فراهم نمودن و توسعه محیط های حمایت کننده سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی

۹- نیازهای اسای توسعه (BND) :
گسترش برنامه های اشتغال حمایت شده برای فقرا
اقدامات لازم برای بهبود شیوه زندگی مردم با هدف پیشگیری از عوامل خطرساز سلامت
توانمند سازی مردم بمنظور اصلاح فرهنگ سلامت ، بهبود شیوه زندگی جامعه ، ترویج الگوی زندگی سالم و کاهش رفتارهای پرخطر بویژه نزد کودکان و جوانان .

۱۰- کنترل مراکز یونساز
ارتقاء بهداشت و ایمنی مراکز خصوصی و دولتی کاربرد پرتوهای یونساز با تأکید بر اقدامات حفاظت در برابر اشعه ، کنترل سلامت کارکنان از طریق معاینات دوره ای و استفاده از دزیمتری فردی ، اقدامات کنترلی بمنظور کاهش پرتوگیری بیماران ، رعایت موازین بهداشتی در مراکز یادشده

۱۱- کنترل بهداشت محیط بیمارستان ها
ارتقاء بهداشت و ایمنی محیط بیمارستان ها با تأکید بر تأمین بهداشت آب ، دفع فاضلاب ، مواد زائد جامد ( بر اساس قانون مدیریت پسماندها و دستورالعمل تفکیک ، جمع آوری و دفع مواد زائد جامد عفونی ) رختشویخانه ، آشپزخانه ، کلیه بخش ها ، اتاق های عمل

۱۲- بهداشت هوا
ارتقاء بهداشت و ایمنی محیط های خصوصی و عمومی (منازل ، مدارس ، محیط های کار و …)
کنترل استعمال دخانیات
فعال نمودن کمیته های استانی و شهرستانی
ایجاد و توسعه مراکز مشاوره ترک اعتیاد
ارتقاء آگاهی عمومی بویژه در گروه های نوجوان و جوان و جامعه زنان
پشتیبانی و نظارت بر حسن اجرای مصوبه مورخه ۱۵/۱۰/۱۳۷۶ هیئت محترم دولت در خصوص ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی و مسقف
پشتیبانی و نظارت بر حسن اجرای آئین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ مواد خوردنی ، آشامیدنی  آرایشی و بهداشتی مصوب آذرماه ۱۳۷۹ مجلس
پشتیبانی و نظارت بر حسن اجراي قانون ‏جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات مصوب سال ۱۳۸۵مجلس شوراي اسلامي و آيين‌نامه اجرايي آن

۱۳- نظارت بر دفع بهداشتي پسماند ها

۱۴-     دیگر برنامه ها و فعالیت های بهداشت محیط عبارتند از :
۱-۱۴     :نظارت بر عملكرد آموزشگاههاي بهداشت اصناف
۲-۱۴: کنترل بهداشت محیط زندان ها
۳-۱۴: کنترل بهداشت محیط کشتارگاهها
۴-۱۴: کنترل بهداشت محیط پایانه های مسافربری
۵-۱۴: کنترل بهداشت محیط مساجد
۶-۱۴: کنترل بهداشت محیط اماکن تفریحی و گردشگری
۷-۱۴: نظارت بر اجرای طرح اتلاف سگ های ولگرد
۸-۱۴: اجرای طرح بسیج سلامت نوروزی
۹-۱۴: انجام فعالیت های آموزشی و تبلیغاتی
۱۰-۱۴:….